both my N-2 boards smoked

Post Reply
phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 10:48 am

today i ran an full update on my bord then the audio was not working i wondered why then i ran fsck checks on the media they were ok then for no reason i just powered up the board/s after checking media and they both smoked near the power jack ,,i have no idea i had not changed any thing in my power supply..all i did was take out the medi`as and check them on my linux box..now i have no working N-2`s both went the same way..i have no idea why this happened..i checked the supply bu plugging it into my 12 volt screen and that works fine..

it all happened when i ran the update 2 day :cry:
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

User avatar
tobetter
Posts: 3277
Joined: Mon Feb 25, 2013 10:55 am
languages_spoken: Korean, English
ODROIDs: X, X2, U2, U3, XU3, C1
Location: Paju, South Korea
Has thanked: 17 times
Been thanked: 69 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by tobetter » Tue Apr 30, 2019 10:57 am

phaseshifter wrote:
Tue Apr 30, 2019 10:48 am
today i ran an full update on my bord then the audio was not working i wondered why then i ran fsck checks on the media they were ok then for no reason i just powered up the board/s after checking media and they both smoked near the power jack ,,i have no idea i had not changed any thing in my power supply..all i did was take out the medi`as and check them on my linux box..now i have no working N-2`s both went the same way..i have no idea why this happened..i checked the supply bu plugging it into my 12 volt screen and that works fine..

it all happened when i ran the update 2 day :cry:
Sorry to hear that.
Would you please capture the board, specifically the part damaged on your ODROID-N2?
What was the supplied voltage?

phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 11:13 am

the supply was 15.5 D.C and i am currently running several devices off the supply ..as i normally do i checked the supply with an mega meter and it checks fine the earth leakage detector circuit is stable and never tripped ..i can take a pic of both boards ..it looks like a chip..ill post pics shortly as i can..that chip you can see burnt at the top middle just above the camera shadow..i don't know if yu can see but the i/r led has not been cut the pins are shorting on the heat sink..i may have put some pressure on the board while i was connection the emmc,,i am still in shock that both bards smoked..
Attachments
P1040385.JPG
P1040385.JPG (297.81 KiB) Viewed 604 times
P1040383.JPG
P1040383.JPG (262.43 KiB) Viewed 609 times
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 11:45 am

the gpio`s have 5 volts to them and also 3.3 volt ...

the chip that is burnt is U 17 on both boards... "WBAHH" i can see the chip burnt with a mag glass i`m not good with cameras///

i have a cro on the 15 volt rail and it is as clean as i can see it measures correctly i can see no ripple even when i change the cro timing..etc.etc
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 1:46 pm

can i jumper any legs of u17 t get the board to run....???

i am looking at the schem..but it dont look promising...
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

ruppi
Posts: 93
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:13 pm
languages_spoken: korean
Location: South Korea
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by ruppi » Tue Apr 30, 2019 2:04 pm

Hi phaseshifter,

No, I can not that because U17 is CPU-powered and cannot be connected directly.

Refer to following link for schematic.
https://dn.odroid.com/S922X/ODROID-N2/Schematic/

phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 2:13 pm

yes i thought as much i dont understand y this occurred..

so i guess i`ll have to order a new one then thanks :cry: my bad i guess.

@odroid you can remove this thread if you want to..thanks :cry:
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 30667
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 13 times
Been thanked: 98 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by odroid » Tue Apr 30, 2019 2:21 pm

No. there is no reason to remove this thread.
If you find any clue how you fried your boards, please share it.
These users thanked the author odroid for the post:
phaseshifter (Tue Apr 30, 2019 3:10 pm)

phaseshifter
Posts: 3333
Joined: Fri May 08, 2015 9:12 am
languages_spoken: english
ODROIDs: U-2,U3+,,XU-3,,XU3-LITE,,XU-4
C1+,,C-2,,,
N-1,,N-2 @15 V D.C ,,...other odroid acc`s as well
Has thanked: 25 times
Been thanked: 29 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by phaseshifter » Tue Apr 30, 2019 2:24 pm

i think it may be monitor related cause i hooked my n-1 up to it and it fried it too..my bad it was working fine soo i have to bin it shame i got to buy a new screen as well :cry: :cry: :cry:

hopelessly frustrated..
Build It And They Will Come...Be Bold And Mighty Forces Will Come To Your Aid..!!!

joerg
Posts: 873
Joined: Tue Apr 01, 2014 2:14 am
languages_spoken: german, english, español
ODROIDs: C1, C1+, C2
Location: Germany
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by joerg » Wed May 01, 2019 2:08 am

I hope you don't need to trow them away...
If you have soldering skills, you could replace the U17 as I saw it is sold at AliExpress. But 50pcs about 8.80USD and delivery time... https://www.aliexpress.com/item/100-NEW ... b47d46b4-7
Not sure it is the only damaged part.
I had this to, years ago, with my C1. It was very hard to replace this small smd circuit. But finally I managed this. Also with help from @odroid, he has sent to me the damaged parts...

User avatar
mad_ady
Posts: 5838
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, N1, H2, N2
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 72 times
Been thanked: 41 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by mad_ady » Wed May 01, 2019 4:45 am

Sorry to hear about your triple loss, @phaseshifter. :(
What burned from the N1?

oldchap
Posts: 59
Joined: Mon Aug 07, 2017 3:27 pm
languages_spoken: english
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times
Contact:

Re: both my N-2 boards smoked

Unread post by oldchap » Fri May 17, 2019 6:08 pm

phaseshifter on diodes transistors electronics what ever.
The arrival of alternators in stead of generators and power timing lights to set the timing on engines occurred at the same time, at least at the workshop where I did my apprenticeship.
When clamping the alligator clips, err, make that crocodile clips where I come from, to the battery, some charge generated in the timing box would hose the positive diodes in the alternator. It didnt take long for the penny to drop that it was the power timing light that was to blame. After setting the timing the red light in the dash was on. OK, we will take the big fat red wire from the alternator to the positive off battery and tuck it somewhere where it will not short out. That didnt go down well, hosed the positive diodes again as well, the charge had no where to go, we didnt know we should have taken the plug for the field coils out also, so we were taking the fan belt off to do the timing before a fix came from the timing box manufacturer. And when the fix came through it was so simple, pull out the plug for the field coils, it has a earth wire in it, some how breaks the circuit of the charge coming from the clamping of the alligator clips to the battery.
Since way back then I notice when something electronic that has a transformer in it gives off sparks when connecting electricity to it. In the case of the timing box it was whamooh charge.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: Paul69 and 0 guests