My ODROID stops responding for a few minutes

Post Reply
WhiskerBiscuit
Posts: 5
Joined: Thu Mar 15, 2018 6:45 am
languages_spoken: english
ODROIDs: O2
Contact:

My ODROID stops responding for a few minutes

Unread post by WhiskerBiscuit » Sat May 12, 2018 1:50 pm

I’m running Ubuntu on an C2

Code: Select all

Welcome to Ubuntu 16.04.4 LTS (GNU/Linux 3.14.79-117 aarch64)

 * Documentation:  https://help.ubuntu.com
 * Management:     https://landscape.canonical.com
 * Support:        https://ubuntu.com/advantage
Last login: Thu May 10 02:00:02 2018 from 172.16.68.56
root@odroid64:~# cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=16.04
DISTRIB_CODENAME=xenial
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04.4 LTS"
root@odroid64:~#
The server runs PiHole that provides DNS and ad blocking for my entire network. My router assigns this as the DNS server for all DHCP clients. The server also runs OpenVPN, but there are no connections open when I am having the following issue:

I’ve started having problems where I can’t browse the internet. I quickly discovered I couldn’t ping any sites, but I could ping with IP address, such as Google’s DNS server 8.8.4.4. I figured there was a problem with my PiHole DNS server so I tried a SCP terminal connection, but that wouldn’t start. Then I tried pinging the C2 itself, and that wasn’t responding. After a few minutes I was about to go power cycle the C2, but then the ping started responding, and everything was working correctly again. I’ve no idea what happened. Maybe the C2 crashed and rebooted, maybe a service crashed and restarted, it’s a mystery. This has happened to me twice in the last couple of days.

Is there a log file somewhere that I can examine the time period where things stopped and started working again that might give me a clue as to why the server is non-responsive? I’m running this headless, but I suppose I could plug in something to the HDMI port and see what it looks like when it goes down.

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 29408
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID
Contact:

Re: My ODROID stops responding for a few minutes

Unread post by odroid » Mon May 14, 2018 5:41 am

Can you check the governor settings?

Code: Select all

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
If it is not "performance", try to change it.

Code: Select all

echo 'GOVERNOR="performance"' | sudo tee /etc/default/cpufrequtils; sudo update-rc.d ondemand disable; systemctl mask ondemand;
reboot
Anyway, it is worth to check "/var/log/syslog" file.

Post Reply

Return to “Ubuntu”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest