C2 on boot does strange colors with VU7+

Moderators: odroid, mdrjr

C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Mon Dec 11, 2017 6:16 am

Hello,
I use an Odroid C2 with a VU7+ screen for a small amount of a product (300 units a year) starting on Q2 2018.

I have a problem, during the first 2 seconds of boot, i have 2 strange colored screens. My client doesn't accept that and wants me to change target if i cannot correct that. Is there any way to fix that please ? Am i alone with this issue ?

I identified that it happend during the first sequence of :

set hdmitx VIC = 16
hdmitx phy setting done
set hdmitx VIC = 16
hdmitx phy setting done

Thank you for your help.



U-Boot 2015.01 (Sep 26 2017 - 00:56:33)

DRAM: 2 GiB
Relocation Offset is: 76f31000
-------------------------------------------------
* Welcome to Hardkernel's ODROID-C2
-------------------------------------------------
CPU : AMLogic S905
S/N : HKC213254DFDE2BB
MAC : 00:1e:06:34:2f:3b
BID : HKC2211703
-------------------------------------------------
register usb cfg[1][0] = 0000000077f95190
register usb cfg[0][1] = 0000000077f951b0
vpu detect type: 5
vpu clk_level = 7
set vpu clk: 666667000Hz, readback: 666660000Hz(0x300)
MMC: aml_priv->desc_buf = 0x0000000073f29d30
aml_priv->desc_buf = 0x0000000073f2bec0
SDIO Port C: 0, SDIO Port B: 1
[mmc_init] mmc init success
In: serial
Out: serial
Err: serial
----------------------------------
MMC Size : 16 GB
----------------------------------
reading boot-logo.bmp.gz
118837 bytes read in 6 ms (18.9 MiB/s)
hpd_state=1
[CANVAS]addr=0x3f800000 width=3840, height=1440

set hdmitx VIC = 16
hdmitx phy setting done
set hdmitx VIC = 16
hdmitx phy setting done
Net: Meson_Ethernet
Hit [Enter] key twice to stop autoboot: 0
reading boot.ini
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby odroid » Mon Dec 11, 2017 9:40 am

Which OS image do you use?
What happens if you use a 1080p screen?
Can you share a video about the strange colour issue during the first 2 seconds of boot?
User avatar
odroid
Site Admin
 
Posts: 29075
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Tue Dec 12, 2017 12:00 am

Hello,
Thank you for your help.
Ubuntu image (ubuntu64-16.04.3-mate-odroid-c2-20170927.img)
I don't have the right cable to test on another 1080p screen, i will try to get one.
Video is at http://leolab-dev.fr/shared/20171211_154842.mp4
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Tue Dec 12, 2017 8:02 pm

Hi facotl,
I've tried the same issue but I couldn't.
Could you share your boot.ini and your logo image size information? (width and height)
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Wed Dec 13, 2017 5:36 am

Hello,
Info, troubles are before (in time) boot ini parse.
Files URL are
http://leolab-dev.fr/shared/boot.ini
http://leolab-dev.fr/shared/boot-logo.bmp.gz

Thank you for your help
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Wed Dec 13, 2017 1:07 pm

Hi.
Thank you for your feedback.
Let me check it with your environment.
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Thu Dec 14, 2017 8:21 pm

Hello,
Info. I use an emmc for system.
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Fri Dec 15, 2017 5:36 pm

Hello,
Did you found Something please ?
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Sun Dec 17, 2017 7:06 am

Hello, i tested on another board / screen couple an i got the same issue. Without any solution I have to leave Odroid solution.
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Sun Dec 17, 2017 10:21 am

Really sorry for late response.
I will feedback you in a couple of hours.

This issue is the one that has been already fixed.
I will find a solution.
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Sun Dec 17, 2017 11:24 am

1. strange color issue
I've tried the strange color issue using your boot.ini and logo image
but, I couldn't.
no strange color issue before showing logo image. :(

Did you adjust u-boot code?
I will also think over reason for the difference.

2. logo image is gone during booting
And one more thing, is it ok that the logo image is gone during booting?
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Sun Dec 17, 2017 11:39 am

I found it.
I think you use an external USB power for VU7+, not connecting C2 USB port.
Same issue here.

In my case, I connect the VU7+ USB power to C2 USB port.
Try it, then you can see there is no problem.

And now I will try to remove the strange color when using external USB power.
Let me check it for a couple of hours.
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Sun Dec 17, 2017 12:32 pm

Hello facotl,
I found it's related to DVI switching issue and adjusted u-boot routine.

Still I need to make a common approach to cover both of hdmi and dvi
but, first I wanna check if the strange color issue is fixed by your side, too.

So, could you help me?
Please find an attachment, c2_test_uboot_vu7+splash.tar.gz.

Copy the file in FAT file system of C2 emmc card ( /media/boot ).
Then extract items and write using dd.

Code: Select all
(copy tar.gz file in /media/boot and boot the C2 system)
# cd /media/boot
# tar xvfz c2_test_uboot_vu7+splash.tar.gz
# cd ./sd_fuse
# ./sd_fusing.sh /dev/mmcblk0
(reboot)

The u-boot version is
Code: Select all
odroidc2#ver

U-Boot 2015.01-00001-g1dad487-dirty (Dec 17 2017 - 12:01:37)
aarch64-linux-gnu-gcc (crosstool-NG linaro-1.13.1-4.9-2014.09 - Linaro GCC 4.9-2014.09) 4.9.2 20140904 (prere
lease)
GNU ld (crosstool-NG linaro-1.13.1-4.9-2014.09 - Linaro GCC 4.9-2014.09) 2.24.0.20140829 Linaro 2014.09

If you need more information, please let me know.

(Updated)
And you should modify logoopt section as following.
Add setenv.
Code: Select all
# set logoopt
setenv logoopt "osd1,loaded,0x3f800000,${m}"
Attachments
c2_test_uboot_vu7+splash.tar.gz
(301.98 KiB) Downloaded 88 times
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Sun Dec 17, 2017 6:40 pm

Hello,

Thank you soo much for your help. It's better.

I have some logo blinks remaining. (please see this video)
http://leolab-dev.fr/shared/20171217_103547.mp4

Bonus question, how to keep the logo when kernel is launched (here screen goes black until my application is launched) ?
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Mon Dec 18, 2017 10:35 am

Hello,

Thank you for your feedback.

The blink during an initial stage of kernel loading is caused by kernel hdmi driver initialization.
We can't fix it that is need to adjust the whole display initial process on u-boot and kernel driver. :(
It's a long term job.

And about keeping boot logo, we don't have a better solution so far.
It's related to X start.
Maybe plymouth splash screen setting can be helpful.
I don't have much knowledge about that, so need to check it more.
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby joy » Mon Dec 18, 2017 1:59 pm

Hello,
I found a link we can refer to.
http://www.recantha.co.uk/blog/?p=799

I've adjusted the guide and tried it on ODROID-C2.
Even though it's not perfect, it looks better.

1. install fbi
Code: Select all
# apt-get install fbi

2. copy your logo image into /etc/
3. make "asplashscreen" in /etc/init.d/
Code: Select all
#! /bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Provides:          asplashscreen
# Required-Start:
# Required-Stop:
# Should-Start:     
# Default-Start:     S
# Default-Stop:
# Short-Description: Show custom splashscreen
# Description:       Show custom splashscreen
### END INIT INFO

do_start () {

    echo 0 > /sys/class/graphics/fbcon/cursor_blink
    /usr/bin/fbi -T 1 -noverbose -a /etc/splash.png
    exit 0
}

case "$1" in
  start|"")
    do_start
    ;;
  restart|reload|force-reload)
    echo "Error: argument '$1' not supported" >&2
    exit 3
    ;;
  stop)
    # No-op
    ;;
  status)
    exit 0
    ;;
  *)
    echo "Usage: asplashscreen [start|stop]" >&2
    exit 3
    ;;
esac

Code: Select all
# chmod a+x /etc/init.d/asplashscreen

4. update-rc.d to run the script at startup
Code: Select all
# update-rc.d asplashscreen start 2

I've tried (1) add script command in /etc/rc.local and /etc/init.d/rcS , (2) register [Startup Application] menu,
but all don't work.
Only the method update-rc.d activates boot logo splash.

Still for a couple of seconds, black screen is shown but try it.
joy
 
Posts: 587
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Fri Dec 22, 2017 7:34 pm

Ok i will try.

Thank you for your help.
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby facotl » Tue Jul 03, 2018 5:23 pm

Hello,

I migrated to Ubuntu 18 minimal image and i get the colors again. Is fix compatible with this version ?

Thank you
facotl
 
Posts: 50
Joined: Tue Mar 24, 2015 5:06 pm
languages_spoken: english, francais
ODROIDs: C1

Re: C2 on boot does strange colors with VU7+

Unread postby odroid » Fri Aug 03, 2018 1:14 pm

Try this guide. It worked with 18.04.
https://wiki.odroid.com/odroid-c2/appli ... e_with_vu7
User avatar
odroid
Site Admin
 
Posts: 29075
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID


Return to Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron