[SOLVED] C4 - Issues after attaching an SSD

Locked
OldGaf
Posts: 124
Joined: Fri Sep 25, 2015 11:06 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: U3 C2 C4
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Contact:

[SOLVED] C4 - Issues after attaching an SSD

Post by OldGaf »

Hi All,

I have added an SSD via SATA3 to USB3 cable and as a result I have 2 problems.

1) I told it to use as internal storage and it moved a bunch of files over as expected.
Now my internal shared storage (32 gig eMMC ) is showing as 95% used. 22 GB of this is showing as being Photos & Videos.
When I go into that it only shows 1 image that I use for my desktop. If I tell it to Free up Space.. it reports that there is nothing to remove.
The USB/SSD also show correctly 11/71 GB used of 128.

2) ** FIXED ** My logic K400 keyboard becomes unresponsive when the SSD is plugged in. If I remove it it is fine again.
I also have an air mouse plugged in and that continues to function fine.
Attachments
Screenshot_20210121-182443.png
Screenshot_20210121-182443.png (128.76 KiB) Viewed 298 times
Screenshot_20210121-182426.png
Screenshot_20210121-182426.png (60.76 KiB) Viewed 299 times
Screenshot_20210121-182350.png
Screenshot_20210121-182350.png (113.45 KiB) Viewed 299 times
Screenshot_20210121-182334.png
Screenshot_20210121-182334.png (96.38 KiB) Viewed 299 times
Last edited by OldGaf on Tue Feb 16, 2021 5:10 am, edited 4 times in total.
Thanks,
-OG-

mad_ady
Posts: 9250
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 599 times
Been thanked: 622 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by mad_ady »

There's a known issue that high IO on usb3 ports can cause RF interference in 2.4GHz band. Try placing rf dongles (bt/wifi/wireless mice) on a hub over on the otg port.
https://www.pcmag.com/opinions/wireless ... Hz%20range).&text=In%20a%20nutshell—the%20noise,with%20the%202.4%20GHz%20signal.
These users thanked the author mad_ady for the post:
OldGaf (Sat Jan 23, 2021 1:18 am)

OldGaf
Posts: 124
Joined: Fri Sep 25, 2015 11:06 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: U3 C2 C4
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by OldGaf »

mad_ady wrote:
Fri Jan 22, 2021 8:56 pm
There's a known issue that high IO on usb3 ports can cause RF interference in 2.4GHz band. Try placing rf dongles (bt/wifi/wireless mice) on a hub over on the otg port.
https://www.pcmag.com/opinions/wireless ... Hz%20range).&text=In%20a%20nutshell—the%20noise,with%20the%202.4%20GHz%20signal.
I just tried this with a super cheap and tiny hub... works like a charm! :)
(The back of my TV)

Thanks a lot!
Attachments
20210122_130111.jpg
20210122_130111.jpg (252.37 KiB) Viewed 259 times
Thanks,
-OG-

mad_ady
Posts: 9250
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 599 times
Been thanked: 622 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by mad_ady »

Yes, proximity to the ports is the problem. The further you get, the better.
These users thanked the author mad_ady for the post:
OldGaf (Sat Jan 23, 2021 6:52 am)

OldGaf
Posts: 124
Joined: Fri Sep 25, 2015 11:06 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: U3 C2 C4
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by OldGaf »

So still have the issue of the Emmc card looking like it is almost full when it is not.
Thanks,
-OG-

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 36930
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English, Korean
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 1595 times
Been thanked: 1070 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by odroid »

Which Android OS image have you installed?
These users thanked the author odroid for the post:
OldGaf (Thu Jan 28, 2021 8:17 am)

OldGaf
Posts: 124
Joined: Fri Sep 25, 2015 11:06 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: U3 C2 C4
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by OldGaf »

I am using the latest official image from your server.
Thanks,
-OG-

OldGaf
Posts: 124
Joined: Fri Sep 25, 2015 11:06 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: U3 C2 C4
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Re: C4 - Issues after attaching an SSD

Post by OldGaf »

I ended up flashing again with the ssd connected... Problem solved.
These users thanked the author OldGaf for the post:
odroid (Tue Feb 16, 2021 10:21 am)
Thanks,
-OG-

Locked

Return to “Android”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests