Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post Reply
mad_ady
Posts: 9094
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 597 times
Been thanked: 584 times
Contact:

Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by mad_ady »

I've installed MPD for android on voodik's ATV (https://play.google.com/store/apps/deta ... rg.musicpd) and it works fine, playing back audio both on HDMI and 3.5" jack. I'll see later if there is a way to select which output I want to use, but for now I can live with it (I want only 3.5" jack for MPD).
The problem is my content is hosted on my NAS and MPD scans it from /sdcard/Music. So I need to mount my NAS music to /sdcard/Music in a way that is visible to MPD.

I've been doing some research and it seems that rclone can mount a remote SSH share (amongst a lot of other types) to a folder in the Android filesystem. I've been playing with this https://github.com/Magisk-Modules-Repo/ ... arg.rclone on my phone. Problem is - I can't install it directly in ATV because ATV doesn't use magisk.
Installation instructions are here: https://github.com/Magisk-Modules-Repo/ ... ate-binary
Problem is - they seem to use a lot of magisk stuff, so I'm not sure how deep the integration goes.

So, let me rephrase:
1. Is there a way to mount a network share (samba/nfs/sshfs) to a /sdcard/Music so that it's accessible for all Android processes? Networking will always be wired, in the same LAN, so there shouldn't be many connectivity issues.
2. If not, what's the best way to test rclone (which has this mount ability) without bricking my system?

User avatar
joerg
Posts: 1257
Joined: Tue Apr 01, 2014 2:14 am
languages_spoken: german, english, español
ODROIDs: C1, C1+, C2, N1, N2, C4
Location: Germany
Has thanked: 80 times
Been thanked: 164 times
Contact:

Re: Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by joerg »

I am using this Mount Manager on my C2s https://forum.xda-developers.com/showth ... p?t=902664.
But it also needs root.
Can‘t try it out anymore on my N2, it found another use case.
These users thanked the author joerg for the post:
mad_ady (Thu Jan 02, 2020 8:16 pm)

mad_ady
Posts: 9094
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 597 times
Been thanked: 584 times
Contact:

Re: Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by mad_ady »

Thanks, I'll give it a try!

mad_ady
Posts: 9094
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 597 times
Been thanked: 584 times
Contact:

Re: Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by mad_ady »

Ok, managed to install it and mounted a samba share (I was unable to add options to allow passwords yet). It reports that it mounted the share but it's not visible to other apps, presumably because of mount namespace isolation...

Maybe I can mount it at boot and bypass isolation?

Sav
Posts: 245
Joined: Mon Sep 02, 2019 2:33 am
languages_spoken: english
ODROIDs: odroid-n2
Has thanked: 73 times
Been thanked: 26 times
Contact:

Re: Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by Sav »

mad_ady wrote:
Mon Jan 06, 2020 5:56 am
Ok, managed to install it and mounted a samba share (I was unable to add options to allow passwords yet). It reports that it mounted the share but it's not visible to other apps, presumably because of mount namespace isolation...

Maybe I can mount it at boot and bypass isolation?
Did you find a solution?

mad_ady
Posts: 9094
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, C4, N1, N2, H2, Go, Go Advance
Location: Bucharest, Romania
Has thanked: 597 times
Been thanked: 584 times
Contact:

Re: Installing rclone to mount external shares on ATV - magisk version

Post by mad_ady »

I haven't had time to rework my android install (kids like to watch the same cartoons at the same time now and I don't really need two tvs anymore). But when I do, this is what I'll try: https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=app

voodok's roms can now run Magisk so you can install rclone.

Post Reply

Return to “Android”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests