Port mutliplier not working on H3

Post Reply
nemi
Posts: 41
Joined: Mon Jul 20, 2020 3:50 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: H2+ / H3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Contact:

Port mutliplier not working on H3

Post by nemi »

Hi, I got my H3 today. Basically it was a smooth transition from H2+ but the second SATA disc on port multiplier is not recognized anymore. The same port multiplier device did work with Odroid H2+ for a long time without problems. To be sure I switched the SATA connections between the two drives and the other drive is recognized (only one drive is recognized). With the term "recognized" I don't mean shown in BIOS - the second drive was never shown in bios SATA drive list (also on H2+). But Ubuntu could recognize it when booting and mount it. And I could see it in gparted afterwards. Currently it seems to be random which of the two drives connected to the SATA port multiplier is recognized by OS. But it is always only one of the two. I have booted several times, sometimes the drive on the first port is recognized and sometimes the second drive.

I played around with SATA settings in BIOS but up to now that did not change anything.

Device is this one:
https://www.amazon.de/gp/product/B07V2Z ... UTF8&psc=1

It is based on JMB575 (I think all the 5 Port Multipliers are) - It's called ADP5ST0-J02 - seem's to be another one which is called ADP6ST0-J05

What other information do you need?

I have installed the latest BIOS 1.08

Basically that device should be similar to what you used by yourself with H2 (optically it pretty much looks like it's the same):
https://wiki.odroid.com/odroid-h2/appli ... ata_drives

Based on you comment here it should work:
viewtopic.php?p=357048#p357048
Last edited by nemi on Wed Nov 23, 2022 7:04 pm, edited 1 time in total.

ruppi
Posts: 192
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:13 pm
languages_spoken: korean
Location: South Korea
Has thanked: 0
Been thanked: 23 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by ruppi »

The problem has been reproduced, and we will try to solve it.
These users thanked the author ruppi for the post:
hyp (Wed Nov 30, 2022 12:43 am)

nemi
Posts: 41
Joined: Mon Jul 20, 2020 3:50 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: H2+ / H3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by nemi »

Thank you for the update. Is this an H3 only issue or are both H3 and H3+ affected?

ruppi
Posts: 192
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:13 pm
languages_spoken: korean
Location: South Korea
Has thanked: 0
Been thanked: 23 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by ruppi »

Both are problems.

hyp
Posts: 14
Joined: Wed Nov 09, 2022 12:38 am
languages_spoken: english,german
ODROIDs: N2+,M1,C4,H3+
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by hyp »

I tested the new Bios 1.09, but the problem is not solved there. Up to which version does the multiplier work? Maybe I will downgrade temporary

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 40517
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English, Korean
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 2998 times
Been thanked: 1662 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by odroid »

Downgrade will not help. We are working on it to implement the PortMultiplier drivers in the BIOS.

nemi
Posts: 41
Joined: Mon Jul 20, 2020 3:50 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: H2+ / H3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by nemi »

Any news on that?

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 40517
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English, Korean
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 2998 times
Been thanked: 1662 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by odroid »

We are still trying to find a solution.
We also reported the issue to Intel and the BIOS vendor.

nemi
Posts: 41
Joined: Mon Jul 20, 2020 3:50 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: H2+ / H3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by nemi »

Any progress on that? Currntly the H3 is pretty much useless in terms of NAS with more than 2 disks. Even if one disc is recognized at start this is not stable at all when running Ubuntu. Only workaround at the moment is to remove the port multiplier and use SSD drive via USB but that's not something I would like to do with system drive. So currently H2+ is way better solution for NAS compared to H3 or H3+.

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 40517
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English, Korean
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 2998 times
Been thanked: 1662 times
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by odroid »

Really sorry about that.
We've spent a lot of resource to fix the C-state and ACPI problems in the past several weeks.
viewtopic.php?f=173&t=45620
It seems to be settled down and we will more focus on the SATA PM issue.

We are working on the SATA PM issue with Jmicron, Intel and BIOS vendor.
But their responses have been quite slow.
We will try finding other solutions in parallel.

At this moment, you need to use a M.2 to SATA add-on card to connect several SATA storage devices.
https://wiki.odroid.com/odroid-h3/appli ... ta_adapter
viewtopic.php?f=172&t=46129

bullseye
Posts: 11
Joined: Wed Jan 25, 2023 5:36 am
languages_spoken: english
ODROIDs: H3
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Port mutliplier not working on H3

Post by bullseye »

Still nothing ? Im buy Odrid H3 especialy for PortMultipler for my NAS :(

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest