Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Post Reply
Metteus
Posts: 4
Joined: Sun Jul 07, 2019 4:23 pm
languages_spoken: Italian, English
ODROIDs: H2
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by Metteus » Sun Jul 07, 2019 4:32 pm

Hi everyone,

I'm a new owner of this fantastic Odroid-H2 board, and i'm testing differents distro and differents scenario to understand what can do.

In this moment i'm trying to use Proxmox, so i installed the latest debian 9 and then i follow the official Proxmox guide to install proxmox on it (https://pve.proxmox.com/wiki/Install_Pr ... an_Stretch).

In the dmesg i discover the following errors:

ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
ucsi_acpi USBC000:00: failed to reset PPM!
ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed (-110)


1) What do i lose if these error can't be solved ?
2) What's ucsi_acpi ?
3) Do you have any solution about it ?

Thank you very much,
Best Regards

User avatar
venkatbo
Posts: 518
Joined: Mon Feb 25, 2013 3:10 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C0/C1+/C2; U3+; XU3-Lite/XU4; H2; VU/VU7+; Touchscreen Show TFT Cloudshell SmartPower mAHRS DAC GPS Multiscope Ocam
Location: Bay Area, California
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by venkatbo » Mon Jul 08, 2019 12:05 am

Did you try a google search on one or more of those error phrases? It may be some usb driver timing issue...

Metteus
Posts: 4
Joined: Sun Jul 07, 2019 4:23 pm
languages_spoken: Italian, English
ODROIDs: H2
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by Metteus » Mon Jul 08, 2019 5:14 pm

venkatbo wrote:
Mon Jul 08, 2019 12:05 am
Did you try a google search on one or more of those error phrases? It may be some usb driver timing issue...
I've tried...but didn't find anything useful or anything that can answer those questions...

User avatar
n2qcn
Posts: 30
Joined: Sat Dec 01, 2018 12:38 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: H2 N2
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by n2qcn » Tue Jul 09, 2019 7:00 am

I get the messages too, but not after 10sec of booting. Was running 4.15.18-16-pve and did a dist-upgrade and still have them:

Code: Select all

root@H2:~# dmesg | grep ucsi_acpi
[    5.786128] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.812371] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.840359] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.868352] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.896335] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.924351] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.952358] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.980348] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    6.008353] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    6.036365] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[   10.784036] ucsi_acpi USBC000:00: failed to reset PPM!
[   10.784045] ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed (-110)
root@H2:~# uname -a
Linux H2 4.15.18-17-pve #1 SMP PVE 4.15.18-43 (Tue, 25 Jun 2019 17:59:49 +0200) x86_64 GNU/Linux
root@H2:~# 
seems harmless.

Metteus
Posts: 4
Joined: Sun Jul 07, 2019 4:23 pm
languages_spoken: Italian, English
ODROIDs: H2
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by Metteus » Wed Jul 10, 2019 3:48 pm

n2qcn wrote:
Tue Jul 09, 2019 7:00 am
I get the messages too, but not after 10sec of booting. Was running 4.15.18-16-pve and did a dist-upgrade and still have them:

Code: Select all

root@H2:~# dmesg | grep ucsi_acpi
[    5.786128] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.812371] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.840359] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.868352] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.896335] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.924351] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.952358] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    5.980348] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    6.008353] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    6.036365] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[   10.784036] ucsi_acpi USBC000:00: failed to reset PPM!
[   10.784045] ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed (-110)
root@H2:~# uname -a
Linux H2 4.15.18-17-pve #1 SMP PVE 4.15.18-43 (Tue, 25 Jun 2019 17:59:49 +0200) x86_64 GNU/Linux
root@H2:~# 
seems harmless.
Thanks! Good to know!

It would also be great if some hardkernel guy could answer :)

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 31297
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 44 times
Been thanked: 179 times
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by odroid » Wed Jul 10, 2019 4:02 pm

We've used the H2 boards with Ubuntu 19.04 on Kernel 5.0 as our internal servers for several weeks without stopping.
But we could see the same Kernel messages in the booting process only even we don't know why there are annoying messages though.

Code: Select all

odroid@h2:~$ uname -a
Linux h2 5.0.0-20-generic #21-Ubuntu SMP Mon Jun 24 09:32:09 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
odroid@h2:~$ dmesg | grep ucsi_acpi
[    4.218473] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.245102] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.273078] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.301072] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.329068] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.357070] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.385078] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.413060] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.441112] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    4.469176] ucsi_acpi USBC000:00: Failed to reset PPM! Trying again..
[    9.232882] ucsi_acpi USBC000:00: failed to reset PPM!
[    9.232889] ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed (-110)
So we can agree to n2qcn's opinion it seems harmless. ;)

crashoverride
Posts: 4459
Joined: Tue Dec 30, 2014 8:42 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C1
Has thanked: 0
Been thanked: 52 times
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by crashoverride » Thu Jul 11, 2019 9:37 am

Nobody knows what it is or does! :lol:
https://lore.kernel.org/patchwork/patch/645485/
> Driver for ACPI enumerated UCSI devices.

What does this mean?

What does the driver do? Why would we care?

Some research leads to this:
https://www.intel.com/content/dam/www/p ... i-spec.pdf
UCSI = "USB Type-C Connector System Software Interface"
PPM = "Platform Policy Manager. Hardware/firmware that manages all the USB Type-C connectors on the platform."

Since there is no USB-C on H2, it is expected that UCSI's PPM will fail. The UEFI is erroneously claiming its present via an ACPI table entry. Therefore, we can conclude the message is "informative" and harmless.

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 31297
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID
Has thanked: 44 times
Been thanked: 179 times
Contact:

Re: Proxmox - ucsi_acpi USBC000:00: PPM init failed

Unread post by odroid » Thu Jul 11, 2019 10:20 am

@crashoverride.
Thank you for the research and clear conclusion. :)

Post Reply

Return to “Other OS”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest