[SOLVED] Reboot (hot boot) problems

Post Reply
User avatar
JimmyS
Posts: 55
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:37 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C2
Contact:

[SOLVED] Reboot (hot boot) problems

Unread post by JimmyS » Fri Jan 11, 2019 7:29 pm

Hi,

I have Odroid C2, and from the start I am experiencing strange behauviour in "hot boots / reboots". It goes fine in 15% hot boots (without turning power source off, just command reboot). In failed reboots, blue LED blinking, C2 starts booting, but linux booting fails early (attached screenshot).

Image
For me it seems as linux start booting (read from SD card), but the disk (aka storage on USB) are not prepared/inicialized to read/write (for example machine-id is on USB disc).

At this point I am not sure, if its Kodi related, (SD +)USB disc boot related, or HW related.. Because symptoms dissapears on cold boot. When I do cold boot (ie. turn power off/on), boot process completes sucesfully, dont have problems there.

Do you think, it could be because SD Card(s)? I am using the same SD Cards, as on Rpi2's, which C2 replacing. Is C2 somehow more picky to the SD Cards? Or could it be that there is problem when inicializing disk partition because USB flashdisc somehow dont acts properly when reboot command is issued?

I am using ELEC system (which uses system partition as read only), and for disk-storage I am using USB dongle:
bootrootfs boot=UUID=<UUID SD Card FAT partition> disk=UUID=<UUID USB Flashdisc ext4 partition>
so SD card is used only on start, and no other writes coming towards it (so no need to High End /Speed etc.).
But I need to have reliable reboot (often I am rebooting remotelly, without physical access to the C2, so it would be big problem for me).

Cards I tried was Kingston usually, Class 4, 16 GB. One Sandisk 2GB card (older) in other hand, doesnt boot at all (I tried also disableuhs parameter), despite on Rpi works fine by years.. Power source is stock HK, removed jumper.
Last edited by JimmyS on Mon Jan 21, 2019 4:06 pm, edited 2 times in total.
Odroid C2 + ??? - proof of concept, trying to find out best ELEC version supporting: GPIO IR, Mysql(for Kodi library), DVB-T2 drivers, TVHeadend. Not sucessfull yet.

6x RPi2 + Various TV's + LE 7.0.3, 2x Win7 Kodi 16.1 + MySQL from vPeter's LAMP plugin as Library DB + .zip patch + EAC3 patch .

User avatar
rooted
Posts: 6435
Joined: Fri Dec 19, 2014 9:12 am
languages_spoken: english
Location: Gulf of Mexico, US
Contact:

Re: Reboot (hot boot) problems

Unread post by rooted » Fri Jan 11, 2019 8:37 pm

Try LibreELEC instead of CoreELEC and see if you have the same reboot issue.

It seems that it is booting but Kodi is crashing, can you log into SSH when it does this?

User avatar
JimmyS
Posts: 55
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:37 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C2
Contact:

Re: Reboot (hot boot) problems

Unread post by JimmyS » Fri Jan 11, 2019 8:51 pm

rooted wrote:
Fri Jan 11, 2019 8:37 pm
It seems that it is booting but Kodi is crashing, can you log into SSH when it does this?
nope, I cant connect through SSH when this happens :( For me it seems as linux start booting (read from SD card), but the disk (aka storage on USB) are not prepared/inicialized to read/write (for example machine-id is on USB disc).

At this point I am not sure, if its Kodi related, (SD +)USB disc boot related, or HW related.. Because symptoms dissapears on cold boot :?:

I think it happened to me also with LibreELEC, but its couple of days back so must be confirmed. Forgot to add, that this happens on more C2 devices, so its not a problem by specific piece.
Odroid C2 + ??? - proof of concept, trying to find out best ELEC version supporting: GPIO IR, Mysql(for Kodi library), DVB-T2 drivers, TVHeadend. Not sucessfull yet.

6x RPi2 + Various TV's + LE 7.0.3, 2x Win7 Kodi 16.1 + MySQL from vPeter's LAMP plugin as Library DB + .zip patch + EAC3 patch .

User avatar
odroid
Site Admin
Posts: 29994
Joined: Fri Feb 22, 2013 11:14 pm
languages_spoken: English
ODROIDs: ODROID
Contact:

Re: Reboot (hot boot) problems

Unread post by odroid » Mon Jan 14, 2019 10:30 am

To confirm the hw issue, please try our Ubuntu 18.04 image.

User avatar
JimmyS
Posts: 55
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:37 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C2
Contact:

Re: Reboot (hot boot) problems

Unread post by JimmyS » Thu Jan 17, 2019 3:59 am

Hi,
I dont want to jinx it, but latest tests results are in favour "missing Active/Boot flag on USB partition" as possible root cause. Not sure why this would happening only on hot boots (and why USB partition should need active flag when its booted from SD), but last couple of days I didnt see this (knock on the wood).
Odroid C2 + ??? - proof of concept, trying to find out best ELEC version supporting: GPIO IR, Mysql(for Kodi library), DVB-T2 drivers, TVHeadend. Not sucessfull yet.

6x RPi2 + Various TV's + LE 7.0.3, 2x Win7 Kodi 16.1 + MySQL from vPeter's LAMP plugin as Library DB + .zip patch + EAC3 patch .

User avatar
JimmyS
Posts: 55
Joined: Sun Apr 22, 2018 9:37 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: C2
Contact:

Re: Reboot (hot boot) problems

Unread post by JimmyS » Mon Jan 21, 2019 4:06 pm

I must apologize. It seems, that this is not C2 specific, more like OS - Boot (USB+SD Card) - Missing boot flag on one of mediums. After adding Active/Boot flag to the USB, there was no occurence of "hot boot" yet. Dont wanna jinx, but I would close that one as "user error" in this case.
Odroid C2 + ??? - proof of concept, trying to find out best ELEC version supporting: GPIO IR, Mysql(for Kodi library), DVB-T2 drivers, TVHeadend. Not sucessfull yet.

6x RPi2 + Various TV's + LE 7.0.3, 2x Win7 Kodi 16.1 + MySQL from vPeter's LAMP plugin as Library DB + .zip patch + EAC3 patch .

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest