lirc IR transmission Blaster issue

Post Reply
sangj82
Posts: 3
Joined: Wed Jul 27, 2016 12:01 am
languages_spoken: english
Contact:

lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by sangj82 » Sun Aug 06, 2017 12:20 am

Hi I followed instruction of here for C1.
http://odroid.com/dokuwiki/doku.php?id= ... io_blaster

But when I tried to command "sudo modprobe lirc_odroid gpio_out_pin=249 softcarrier=1 invert=1",
I got error of "modprobe: ERROR: could not insert 'lirc_odroid': No such device"

in /dev/, there is no lirc0 device either. when I tried default ir-receiver which is attached to the board, it was good to go.
I want to transmit ir signal using GPIO.

my ubuntu kernel is " 3.10.104-184 armv7l" and Ubuntu 16.04.2 LTS.
Operating System image is new one.

User avatar
mad_ady
Posts: 5229
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, N1
Location: Bucharest, Romania
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by mad_ady » Sun Aug 06, 2017 1:27 am

Can you check the output of dmesg after you try to load the driver?

sangj82
Posts: 3
Joined: Wed Jul 27, 2016 12:01 am
languages_spoken: english
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by sangj82 » Sun Aug 06, 2017 3:11 pm

Hi,

[modprobe lirc_odroid gpio_out_pin=249 softcarrier=1 invert=1]

gpio_out_pin=249 is a wrong example. C1 does not pin 249. it should be another gpio.
PLZ fix this example for C1 only.

User avatar
mad_ady
Posts: 5229
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, N1
Location: Bucharest, Romania
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by mad_ady » Sun Aug 06, 2017 3:55 pm

Here is the GPIO map for C1: https://wiki.odroid.com/odroid-c1/hardw ... connectors
The wiki for C1 IR blaster points to the C2 page, but the page tells you to use a different GPIO number on C1: https://wiki.odroid.com/odroid-c2/appli ... io_blaster
Example for ODROID-C1 using 40pins Expansion Connectors

For example, Pin #7 (GPIO #83) is used and following instructions will be described with the GPIO value.

sangj82
Posts: 3
Joined: Wed Jul 27, 2016 12:01 am
languages_spoken: english
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by sangj82 » Sun Aug 06, 2017 6:40 pm

Hi, your advice and link were helpful for me.

$ modprobe lirc_dev
$ modprobe lirc_odroid gpio_out_pin=249 softcarrier=1 invert=1

Are these command should be executed whenever booting C1?

my dmesg says like this
[ 18.835288] lirc_odroid: cant claim gpio pin 0
[ 18.835297] lirc_odroid: init port fail!
[ 18.835303] lirc_odroid[lirc_odroid_exit]

I do not want to gpio pin 0 to out, so should I execute command in /etc/rc.local?

User avatar
mad_ady
Posts: 5229
Joined: Wed Jul 15, 2015 5:00 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: XU4, C1+, C2, N1
Location: Bucharest, Romania
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by mad_ady » Sun Aug 06, 2017 11:02 pm

If you're using pin #7 on the board you should use modprobe lirc_odroid gpio_out_pin=83 softcarrier=1 invert=1

Make it work manually first, then make it work on boot

joy
Posts: 630
Joined: Fri Oct 02, 2015 1:44 pm
languages_spoken: english
ODROIDs: ODROID-C1+, XU4, X
Contact:

Re: lirc IR transmission Blaster issue

Unread post by joy » Wed Aug 09, 2017 9:15 am

sangj82 wrote:Hi,

[modprobe lirc_odroid gpio_out_pin=249 softcarrier=1 invert=1]

gpio_out_pin=249 is a wrong example. C1 does not pin 249. it should be another gpio.
PLZ fix this example for C1 only.
Hi.
The examples for each models are described in the top of this wiki.
https://wiki.odroid.com/odroid-c2/appli ... io_blaster

But, well, it seems it's not enough to explain all of cases with C1/C1+, C2 and XU4.
We will update the wiki page for examples of all model cases.

[ Updated ]
https://wiki.odroid.com/odroid-c2/appli ... io_blaster

Post Reply

Return to “General Topics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests